Možnosti a limity rekonstrukce historických receptů na přípravu piva (na příkladu díla Františka Ondřeje Poupě)

Title: Možnosti a limity rekonstrukce historických receptů na přípravu piva (na příkladu díla Františka Ondřeje Poupě)
Variant title:
  • Possibilities and limits of reconstruction of historical beer recipes (based on the example of the work of František Ondřej Poupě)
Source document: Studia historica Brunensia. 2023, vol. 70, iss. 2, pp. 81-90
Extent
81-90
  • ISSN
    1803-7429 (print)
    2336-4513 (online)
Type: Article
Language
Summary language
Rights access
open access
 

Notice: These citations are automatically created and might not follow citation rules properly.

Abstract(s)
In history there are many approaches to studying beer, and therefore it is not surprising that in the public domain we sometimes encounter practical attempts to reconstruct "historical" beers on the basis of surviving recipes. This article critically evaluates the possibilities and limits of such reconstructions. It is based primarily on the authors' attempt to reconstruct a "historical" beer on the basis of information contained in the work of the Czech brewer František Ondřej Poupě from the turn of the 19th century. From this experience, the study attempts to assess the narrative value of the relevant sources, the reconstructability of the technological processes and the specificity of the raw materials used.
References
[1] Basařová, Gabriela (2000): Přínos Tadeáše Hájka z Hájku českému a světovému pivovarnictví, in: Pavel Drábek (ed.): Tadeáš Hájek z Hájku, Praha, s. 79–92.

[2] Bělohoubek, Antonín (1995): Život a působení Františka Ondřeje Poupěte, Praha.

[3] Cornell, Martyn (2010): Amber, Gold & Black. The History of Britain's Great Beers, Stroud.

[4] Drábek, Pavel (2000): Medicínské aspekty v Hájkově knížce o pivu, in: Pavel Drábek (ed.): Tadeáš Hájek z Hájku, Praha, s. 93–94.

[5] Fischer, Kryštof (1706): Knihy hospodářské (…) O Hospodářstwj polnjm (…), Díl 1., Praha.

[6] Hájek z Hájku, Tadeáš (1878): O pivě a způsobech jeho přípravy, jeho podstatě, silách a účincích, in: Kvas 6, s. 100–103, 122–125, 141–143, 163–164, 255–257, 366–367, 424–425, 477–480, 499–500, 518–520.

[7] Hofmann, Gustav (1984): Metrologická příručka pro Čechy, Moravu a Slezsko do zavedení metrické soustavy, Sušice.

[8] Kosař, Karel (1995): Brněnský sládek František Ondřej Poupě a umění vařit pivo, Brno.

[9] Poelmans, Eline – Swinnen, Johan F. M. (2011): A Brief Economic History of Beer, in: Johan F. M. Swinnen (ed.): The Economics of Beer, Oxford, s. 3–28.

[10] Poupě, František Ondřej (1974): Die Kunst des Bierbrauens physisch – chemisch – oekonomisch beschrieben I, Praha.

[11] Poupě, František Ondřej (1820): Die Kunst des Bierbrauens physisch – chemisch – oekonomisch beschrieben II, Praha.

[12] Poupě, František Ondřej (1821): Die Kunst des Bierbrauens physisch – chemisch – oekonomisch beschrieben III, Praha.

[13] Poupě, František Ondřej (1801): Počátkové základního naučení o vaření piva, Olomouc.

[14] Verberg, Susan (2018): Medieval Ale & Beer. Malting, brewing, philosophies, recipes etc. From the Middle Ages to the Reneissance. Online: https://www.academia.edu/36051244/Medieval_Ale_and_Beer (30. 1. 2023).