Název: Motivace slovanských názvů pro uditi a uzené maso
Variantní název:
- Slavic terms for meat-smoking and smoked meat
Zdrojový dokument: Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. A, Řada jazykovědná. 1996, roč. 45, č. A44, s. [25]-27
Rozsah
[25]-27
-
ISSN0231-7567
Trvalý odkaz (handle): https://hdl.handle.net/11222.digilib/101396
Type: Článek
Jazyk
Jazyk shrnutí
Licence: Neurčená licence
Upozornění: Tyto citace jsou generovány automaticky. Nemusí být zcela správně podle citačních pravidel.
Abstrakt(y)
Úprava masa uzením patří mezi nejstarší způsoby konzervace. Jde o zdokonalenou technologii staršího způsobu uchování masa v poživatelném stavu sušením při přirozené teplotě vzduchu. Sušení teplým kouřem, uzení, celý proces urychluje a proschnutí masa je dokonalejší, což způsobuje delší trvanlivost. Dokladem vnímání blízkosti procesů sušení a uzení u Slovanů je např. csl. užděno vino "sušený vinný plod, rozinka", které je variantou csl. suchva tv.